Pasztet z kurczaka
Przygotowanie: 45 min
Pieczenie: 1 godz. 30 min
Oczekiwanie: 6 godz.
Porcja: 130 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 2 opakowania mrożonki Bukiet warzyw kwiatowy Hortex
- 30 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 2 jajka
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 200 ml śmietany
- masło do formy
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Mrożonkę warzywną ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa odcedzić na sicie, ostudzić.
1/4 warzyw zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mus warzywny wymieszać z mielonym mięsem. Wbić jajka, wsypać mąkę, dodać skórkę startą z cytryny i śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku szczyptą cukru, soli i pieprzu, dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Podłużną formę posmarować masłem, wyłożyć połowę masy drobiowej, ułożyć warstwę ugotowanych warzyw, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę warzyw.
Pasztet przykryć natłuszczonym pergaminem, włożyć do większej formy wypełnionej wodą. Piec 1 i 1/2 godziny w temp. 180°C. Ostudzić, wstawić na 6 godzin do lodówki. Pasztet podawać pokrojony w plastry.