Pasztet z królika z orzeszkami
Przygotowanie: 1 godzina 20 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 390 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 10 porcji
- królik (ok. 1 i 1/2 kg)
- 10 dag słoniny
- 10 dag boczku
- 20 dag łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- czerstwa bułka
- 200 ml białego wina
- 100 ml winiaku
- garść orzeszków pistacjowych
- tłuszcz do foremek
- sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso wraz z łopatką pokroić w kawałki. Czosnek i cebule obrać, posiekać. Słoninę i boczek pokroić i wytopić w rondlu na wolnym ogniu. Włożyć mięso, obsmażyć.
Dodać cebulę i czosnek, posypać solą, pieprzem i niewielką ilością ziół. Wlać wino i dusić do miękkości (ok. 40 minut). W razie potrzeby podlewać winem lub rosołem.
Do miękkiego mięsa dodać pokruszoną bułkę i wymieszać tak, by bułka nasiąkła wywarem. Wystudzone mięso i bułkę zemleć trzykrotnie w maszynce. Do masy dodać orzeszki pistacjowe, rozmącone jajka i winiak, wyrobić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Foremki, najlepiej podłużne, natłuścić i nałożyć masę. Owinąć dokładnie najpierw folią spożywczą, a potem aluminiową. Piec 1 godzinę w kąpieli wodnej, w temp. 140°C.
Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem. Jeżeli zostanie na nim mięso, piec jeszcze 10 minut. Podawać z żurawiną lub ćwikłą i marynowanymi owocami.