Reklama

● 1 kg golonki (nogi) z indyka bez kości
● olej
● 2 cebule
● 5 ząbków czosnku
● 1/2 pęczka świeżego tymianku
● sól
● 35 dag wątróbek drobiowych
● kajzerka
● suszony tymianek
● mielony imbir
● pieprz kolorowy grubo mielony
● 1/2 kostki masła
● 4 jajka
● 10 dag żurawiny suszonej
● masło i tarta bułka do formy
Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Podsmaż na oleju. Włóż do garnka, dodaj obrane i pokrojone cebule, 3 ząbki czosnku i posiekany tymianek. Zalej niewielką ilością wrzątku, posól do smaku, duś pod przykryciem ok. 1 godz. Kiedy mięso będzie prawie miękkie (ok. 15 min przed końcem duszenia), włóż opłukane i oczyszczone wątróbki. Zestaw z ognia, dodaj przekrojona kajzerkę. Jak nasiąknie (płynu powinno być bardzo mało), zmiel wszystko 2 razy. Przypraw tymiankiem, imbirem i pieprzem. Wciśnij do masy pozostałe 2 ząbki czosnku, dodaj rozpuszczone masło i jajka (jeśli masa jest zbyt zwarta, zamiast masła dodaj 1/2 szklanki kremówki). Masę utrzyj jeszcze raz mikserem, połącz z żurawiną. Przełóż do posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piecz 1 godz. w temp. 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama