Pasztet z grzybami
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pasztetu. Przedstawiamy przepis na wersję z grzybami.

- Claudia
porcja: 491 kcal
przygotowanie: ok. 3 godzin
na 12 porcji
l po 500 g cielęciny i wieprzowiny
l po 300 g podgardla i wędzonego boczku
l 20 g suszonych grzybów
l listek laurowy
l kilka ziaren ziela angielskiego
l 400 g wątróbki drobiowej
l 2 cebule
l 2 bułki kajzerki
l 4 jajka
l suszony tymianek
l gałka muszkatołowa
l 1–2 łyżki oleju
l sól l pieprz (mielony i w ziarnach)
Grzyby opłukać. Zalać wodą. Odstawić na 30 minut. Potem lekko posolić i ugotować. Cielęcinę i wieprzowinę opłukać, razem z podgardlem i boczkiem pokroić na kawałki. Wszystko razem podsmażyć. Przełożyć do garnka. Podlać gorącą wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godzin. Wątróbkę opłukać, pokroić. Cebule obrać, posiekać. Razem z wątróbką podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodać do mięsa (ok. 30 minut przed końcem duszenia). Grzyby osączyć, pokroić w paseczki. W wywarze grzybowym namoczyć bułki. Mięso odcedzić. Razem z odciśniętą bułką zemleć w maszynce. Dodać grzyby, jajka i przyprawy do smaku. Wyrobić. Masę pasztetową przełożyć do wysmarowanych olejem blaszek. Piec 45 minut w 180°C.
Polecane
„Mój mąż ma uczucia jak kloc granitu. Szczytem czułości, na jaki mogę liczyć z jego strony, jest kanapka z pasztetem”
„Daniela zostawiła mnie dla starego grzyba z grubym portfelem. Żyłem na targowisku próżności”
„To ma być typowy męski wyjazd, a mój mąż błaga, bym jechała tam z nim? Emocje były jak na grzybach. Dosłownie”
„Irka nie wylewała za kołnierz, co ściągnęło ją na samo dno. Zamiast bułki i pasztetu, wolała wodę ognistą”
Aromatyczne dania z jabłkami, grzybami i pieczonymi ziemniakami... Gdzie zjeść najlepsze? Daj się zabrać w kulinarną podróż!
„Romantyczny weekend z facetem z Internetu przerodził się w dramat. Nie wierzyłam, że chciał mnie oszukać”
Sernik z konfiturą z wiśni, pasztet babci Czesi i kremowy żurek - te przepisy na Wielkanoc uczestników "MasterCheff" to must have na świąteczny stół
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa