Reklama

Składniki na 8 porcji

Reklama
  • 65 dag gęsich wątróbek
  • 30 dag wieprzowiny
  • 35 dag cielęciny
  • łyżka masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz
Reklama

Wątróbki oczyścić z żyłek, umyć i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, smażyć wątróbki 10 minut, zdjąć z patelni, zalać je winem.
Cielęcinę i wieprzowinę umyć, pokroić w kostkę. Na patelnię z masłem po smażeniu wątróbki wlać 1/2 szklanki wody, zagotować, włożyć mięso i dusić 20 minut. Mięso wyjąć, wywar zachować.
Cebulę i czosnek posiekać, wymieszać z solą. Mięso zemleć trzy razy w maszynce, wątróbki i cebulę z czosnkiem - raz. Wymieszać z jajkami.
Do masy dodać śmietanę, mąkę, dolać nieco wywaru z duszenia mięsa (masa nie może być za rzadka). Przyprawić do smaku solą, pieprzem startą gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać.
Pasztet nałożyć do natłuszczonej prostokątnej formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.

Reklama
Reklama
Reklama