Pasztet z gęsich wątróbek
Przygotowanie: 1 godz. i 15 min
Pieczenie: 1 i 1/2 godz.
Porcja: 370 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 8 porcji
- 65 dag gęsich wątróbek
- 30 dag wieprzowiny
- 35 dag cielęciny
- łyżka masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
- sól, pieprz
Wątróbki oczyścić z żyłek, umyć i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, smażyć wątróbki 10 minut, zdjąć z patelni, zalać je winem.
Cielęcinę i wieprzowinę umyć, pokroić w kostkę. Na patelnię z masłem po smażeniu wątróbki wlać 1/2 szklanki wody, zagotować, włożyć mięso i dusić 20 minut. Mięso wyjąć, wywar zachować.
Cebulę i czosnek posiekać, wymieszać z solą. Mięso zemleć trzy razy w maszynce, wątróbki i cebulę z czosnkiem - raz. Wymieszać z jajkami.
Do masy dodać śmietanę, mąkę, dolać nieco wywaru z duszenia mięsa (masa nie może być za rzadka). Przyprawić do smaku solą, pieprzem startą gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać.
Pasztet nałożyć do natłuszczonej prostokątnej formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.