Reklama

SKŁADNIKI:
●2 łyżki masła
● po 20 dag wątróbek drobiowych, łopatki i surowego boczku
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● jajko
● 50 ml winiaku
● gałka muszkatołowa
● sól
● pieprz
GALARETA:
● łyżka żelatyny
● szklanka bulionu mięsnego z kostki
● 50 ml winiaku
● pomarańcza
Na maśle podsmaż osobno wątróbki i pokrojone w kostkę wieprzowinę i boczek. Zmiel 2 razy z posiekaną cebulą i czosnkiem, wyrób z jajkiem, winiakiem i przyprawami. Przełóż do foremek na suflety (do 2/3 wys.). Piecz 25 min w temp. 180°C. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, rozpuść w gorącym bulionie, wymieszaj z winiakiem. Na wierzchu pasztetów ułóż cząstki pomarańczy, zalej tężejącą galaretą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama