Reklama

SKŁADNIKI:
● po 10 dag surowej i gotowanej szynki
● kajzerka
● łyżka masła
● 2 cebule
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● 1/2 kg mielonej wołowiny
● łyżeczka skórki otartej z cytryny
● jajko
● 100 ml czerwonego wytrawnego wina
● sól
● pieprz
● gałka muszkatołowa
● 10 dag kolorowego pieprzu
Szynki pokrój w drobną kostkę. Kajzerkę namocz i odciśnij. Na maśle zeszklij posiekane cebule, dodaj posiekaną natkę, wołowinę, wymieszaj, podsmaż. Włóż kajzerkę, szynki, skórkę z cytryny, wbij jajko, wlej wino, przypraw i dokładnie wyrób masę. Włóż ją do natłuszczonej formy. Kolorowy pieprz lekko rozgnieć w moździerzu, posyp ziarenkami wierzch, wciskając je w mięso. Przykryj folią aluminiową. Piecz 1 godz. w temp. 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama