Pasztet w kruchym cieście
Porcja: 642 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Duszenie: 80 minut
Pieczenie: 90 minut

- Moje Gotowanie
Na 10 porcji
- 300 g mięsa wieprzowego (bez kości)
- 300 g cielęciny
- 500 g wątróbki
- 200 g boczku
- szklanka bulionu (z kostki)
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- seler
- 2 cebule
- szklanka śmietanki
- czerstwa kajzerka
- duży kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- liść laurowy, tymianek
- gałka muszkatołowa
- garść kaparów
- masło do formy
- jajko do smarowania ciasta
Przepis na ciasto
400 g mąki zagniatamy z 250 g masła, żółtkiem, 3 łyżkami śmietany oraz szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Sposób przygotowania pasztetu
Mięso zrumienić na oleju. Posolić, dodać przyprawy. Dusić, podlewając bulionem.
Gdy cielęcina będzie miękka, wyjąć ją, do garnka włożyć oczyszczone i
pokrojone w kawałki warzywa. Z pozostałym mięsem dusić do miękkości.
Wątróbkę zrumienić na maśle, dusić podlewając winem.
Osolić, pokroić w kostkę.
Bułkę pokruszyć, namoczyć w śmietance. Mięso, połowę wątróbki, warzywa i bułkę zemleć. Dodać jajka, śmietankę z bułką oraz sos z duszenia mięsa.
Wyrobić na gładką masę. Doprawić sola, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Długą, wąską foremkę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Na cieście zaznaczyć ścianki formy razem z częścią wierzchnią, dodając po 2 cm. Wykroić. Ciastem wylepić dno i boki formy tak, by wystawało z brzegów. Na dno wyłożyć połowę masy mięsnej, na nią resztę wątróbki i kapary. Przykryć resztą mięsa. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Całość przykryć pokrywką z ciasta.
Pasztet posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć kółka i paseczki wykrojone z okrawków ciasta, ponownie posmarować jajkiem. W cieście na wierzchu pasztetu wyciąć 2 otworki.
Włożyć w nie ruloniki z podwójnie złożonej folii aluminiowej. Pasztet piec 90 minut w 180°C. Po upieczeniu usunąć ruloniki.
Polecane
„Mój mąż ma uczucia jak kloc granitu. Szczytem czułości, na jaki mogę liczyć z jego strony, jest kanapka z pasztetem”
„Irka nie wylewała za kołnierz, co ściągnęło ją na samo dno. Zamiast bułki i pasztetu, wolała wodę ognistą”
Według teorii psychologów te 3 składniki gwarantują sukces w związku. Zadziałają nie tylko w walentynki
„W moim życiu nie było miejsca na babranie się w pampersach. Los zdecydował za mnie, w najmniej oczywisty sposób”
Sernik z konfiturą z wiśni, pasztet babci Czesi i kremowy żurek - te przepisy na Wielkanoc uczestników "MasterCheff" to must have na świąteczny stół
„W pudełku z pączkami znalazłam dowód zdrady męża. Tłusty czwartek miał być słodki, a zamienił się w najgorszy koszmar”
„Mój facet kłamał, że spotyka się z kumplami. W rzeczywistości spędzał czas z biuściastą lalą w krótkiej spódnicy”
„Niektórzy ludzie nie mają wstydu. Wiele w życiu widziałam, ale ten biurowy romans przejdzie do historii”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa