Pasztet mięsno-rybny
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: ok. 6 godzin
Porcja: 410 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 16 porcji
- 1 kg mąki żytniej
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/2 kg sielawy lub okonia
- 25 dag wieprzowiny
- pęczek koperku
- 15 dag boczku
- smalec
- sól, pieprz
Mąkę, masło i łyżkę soli zagnieść z ok. 1 l wody na gładkie, dość twarde ciasto, odstawić.
Sielawy lub okonie sprawić, umyć, osolić (duże ryby pokroić w dzwonka o szerokości 5 cm).
Boczek pokroić w kostkę. Wieprzowinę umyć, pokroić w paski. Koperek umyć, posiekać.
Ciasto rozwałkować na lekko owalny placek. Na środku warstwami układać ryby, wieprzowinę, boczek i koperek, oprószyć solą i pieprzem. Brzegi placka posmarować wodą, zawinąć nad nadzieniem, starannie zlepić. Wierzch oprószyć mąką.
Pasztet ułożyć na blasze, piec w temp. 250 C do momentu, aż ciasto się zrumieni. Zawinąć w folię aluminiową, piec 5-6 godzin w temp. 150 C. Od czasu do czasu smarować wierzch smalcem.
Pasztet podawać pokrojony w plastry, na ciepło lub zimno, z maślanką lub mlekiem.