Pasztet mamy Grzegorza Łapanowskiego
Grzegorz Łapanowski - kucharz, autor edukacyjnego projektu „szkoła na widelcu” promującego ideę zdrowego odżywiania dzieci, prezentuje przepis na pasztet swojej mamy.

- Claudia
Porcja: 381 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Na 16 porcji po ok. 1/2 kg: udek z kurczaka, karkówki wieprzowej i boczku, wołowiny (szpondra, antrykotu lub łopatki), pęczek włoszczyzny, 2 garście suszonych grzybów, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, 6 białych cebul, 200 g wątróbki drobiowej, olej, 5 jajek, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, kawałek korzenia imbiru, kawałek słoniny, 200 g dziczyzny
Ze wszystkich rodzajów mięs (oprócz wątróbki i słoniny) i z włoszczyzny ugotować bulion z dodatkiem grzybów, liści laurowych i ziela angielskiego (gotować ok. 2–3 godzin, aż mięso będzie miękkie). Mięso odcedzić, wywar zachować, usunąć tylko liście laurowe i ziele angielskie. Mięso i jarzyny zemleć trzy razy w maszynce do mięsa przez sitko o drobnych oczkach. Oddzielnie zemleć grzyby. Cebule obrać i pokroić w pióra. Wątróbkę umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Cebule przesmażyć na oleju, dodać wątróbkę i smażyć na półkrwisto. Ostudzić i zemleć dwukrotnie. Połączyć zmielone mięso, warzywa, grzyby i wątróbkę. Dodać żółtka i bułkę tartą. Przyprawić solą, czarnym pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, startym świeżym imbirem. Wyrabiać i stopniowo dolewać wywar z mięsa (ok. 5 szklanek, konsystencja powinna być półpłynna). Podkoniec dodać pianę z ubitych na sztywno białek i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Słoninę pokroić na cienkie długie paski. Formę do pieczenia nasmarować olejem, a na dnie ułożyć paski słoniny. Wlać masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 2 godzin do uzyskania chrupiącej skórki i soczystego, wilgotnego wnętrza. Pasztet najlepiej smakuje z sosem chrzanowym.
Polecane
Kim jest żona Grzegorza Brauna? Aleksandra Gruziel to ceniona montażystka, która dobrze strzeże swojej prywatności
„Mój mąż ma uczucia jak kloc granitu. Szczytem czułości, na jaki mogę liczyć z jego strony, jest kanapka z pasztetem”
„Obiecałam sobie, że więcej nie zwiążę się z żadnym facetem, ale uległam. Grzegorza roztopił lód w moim sercu”
„Irka nie wylewała za kołnierz, co ściągnęło ją na samo dno. Zamiast bułki i pasztetu, wolała wodę ognistą”
„Wydoiłam portfel mamy do ostatniego grosza, by zabłysnąć na studniówce. Zamiast gwiazdą, byłam pośmiewiskiem”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa