Pasztet drobiowy z pistacjami
Pasztet to wyzwanie (głównie ze względu na długi czas przygotowania), ale warto je podjąć, bo po dobrym pasztecie poznaje się mistrza!
- Naj
SKŁADNIKI:
● 3 suszone grzyby
● kurczak (1,8 kg)
● 3 marchewki
● 2 pietruszki
● ziele angielskie
● 10 dag pistacji
● łyzka masła
● 2 cebule
● 1/2 kg watróbek drobiowych
● 4 jajka
● 100 ml smietany
● sól
● pieprz
● gałka muszkatołowa
Grzyby namocz na 2–3 godz. Kurczaka, grzyby, marchewki i pietruszki oraz ziele zalej niewielką ilością wody, duś do miękkości. Z kurczaka usuń kości. Pistacje pogotuj kilka minut. Na maśle zeszklij posiekane cebule, dodaj pokrojone wątróbki, podsmaż razem. Kurczaka, wątróbkę z cebulą, warzywa i pistacje zmiel dwukrotnie, wbij jajka, dodaj śmietanę, przypraw. Wyrób masę, przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Piecz 50 min w temp. 190°C.