Reklama

● cały kurczak
● włoszczyzna
● liść laurowy
● sól
● pieprz
● 10 suszonych grzybków
● 10 dag słoniny
● 20 dag pieczarek
● 2 cebule
● 3 jajka
● 2 ząbki czosnku
● gałka muszkatołowa
[adsense]
Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół. Grzyby (namoczone wcześniej), ugotuj w tej samej wodzie. Słoninę pokrój w kostkę, wytop. Pieczarki opłucz, oczyść, poszatkuj, dodaj do słoniny. Włóż też pokrojone suszone grzyby wraz z zalewą, podduś. Mięso oddziel od kości, zmiel. Cebule obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj, podlej szklanka rosołu, zagotuj, ostudź. Dodaj żółtka i zmiażdżony czosnek, przypraw solą, pieprzem i gałką, wyrób masę. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 2–3 łyżki gęstej śmietany). Wyłóż do natłuszczonej, posypanej tarta bułka foremki, wyrównaj wierzch. Piecz godzinę w temp. 180OC. Ostudź, udekoruj grzybkami w occie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama