Pasztet drobiowo - grzybowy
Pyszny pasztet, smakuje szczególnie w połączeniu z grzybkami w occie.

- Naj
● cały kurczak
● włoszczyzna
● liść laurowy
● sól
● pieprz
● 10 suszonych grzybków
● 10 dag słoniny
● 20 dag pieczarek
● 2 cebule
● 3 jajka
● 2 ząbki czosnku
● gałka muszkatołowa
[adsense]
Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw ugotuj rosół. Grzyby (namoczone wcześniej), ugotuj w tej samej wodzie. Słoninę pokrój w kostkę, wytop. Pieczarki opłucz, oczyść, poszatkuj, dodaj do słoniny. Włóż też pokrojone suszone grzyby wraz z zalewą, podduś. Mięso oddziel od kości, zmiel. Cebule obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj, podlej szklanka rosołu, zagotuj, ostudź. Dodaj żółtka i zmiażdżony czosnek, przypraw solą, pieprzem i gałką, wyrób masę. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj 2–3 łyżki gęstej śmietany). Wyłóż do natłuszczonej, posypanej tarta bułka foremki, wyrównaj wierzch. Piecz godzinę w temp. 180OC. Ostudź, udekoruj grzybkami w occie.
Polecane
„Mój mąż ma uczucia jak kloc granitu. Szczytem czułości, na jaki mogę liczyć z jego strony, jest kanapka z pasztetem”
„Irka nie wylewała za kołnierz, co ściągnęło ją na samo dno. Zamiast bułki i pasztetu, wolała wodę ognistą”
Zupa z suszonych grzybów na Wigilię: ten przepis Magdy Gessler na zupę grzybową jest naprawdę prosty!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa