Pasztet do smarowania
- Claudia
Opublikowano: 07.12.2013, 07:00
Reklama
PORCJA: 401 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 12 PORCJI
Reklama
- 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
- 500 g podudzia indyka (bez kości)
- 400 g surowego tłustego boczku
- mała cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1–2 liście laurowe
- 250 g wątróbki z drobiu
- 4 łyżki klarowanego masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso i boczek opłukać, pokroić w kawałki. Zalać 4–5 szklankami wody. Dodać obraną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe oraz 1/2 łyżeczki soli. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć je razem z boczkiem (bulion zostawić). Wątróbkę oczyścić z błon, opłukać. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Razem z mięsem i boczkiem zemleć, dodając tyle bulionu, by uzyskać kremową masę. Pasztet doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gorący przełożyć do słoików, zalać pozostałym masłem (wcześniej je roztopić). Słoiki zakręcić. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Reklama
Reklama
Reklama