Pasztet cielęco-wieprzowy
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 2 godziny
Oczekiwanie: ok. 15 godzin
Porcja: 400 kcal

- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
● 75 dag cielęciny, np. łopatki
● 75 dag wieprzowiny, np. karkówki
● 25 dag słoniny
● szklanka białego, wytrawnego wina
● szklanka bulionu warzywnego
● kajzerka
● jajko
● ząbek czosnku
● po kilka gałązek tymianku i rozmarynu
● cukier, sól, pieprz
● tłuszcz do formy
Mięsa drobno posiekać. Wlać wino, wymieszać, wstawić na 3–4 godziny do lodówki.
Kajzerkę namoczyć w połowie bulionu. Czosnek obrać, posiekać. Słoninę pokroić na plasterki (kilka odłożyć do wyłożenia formy), drobno pokroić. Tymianek i rozmaryn posiekać.
■ Do mięsa wbić jajko, dodać pokrojoną słoninę, odciśniętą kajzerkę i czosnek, wlać resztę bulionu, oprószyć cukrem, solą i pieprzem, wyrobić.
■ Formę pasztetową natłuścić, dno i boki formy wyłożyć plasterkami słoniny. Włożyć masę mięsną, wierzch wyrównać. Pasztet piec 2 godziny w temp. 180°C. Ostudzić, wstawić do lodówki na 12 godzin. Podawać z chlebem i korniszonami.
Polecane
„Mój mąż ma uczucia jak kloc granitu. Szczytem czułości, na jaki mogę liczyć z jego strony, jest kanapka z pasztetem”
„Irka nie wylewała za kołnierz, co ściągnęło ją na samo dno. Zamiast bułki i pasztetu, wolała wodę ognistą”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa