Paszteciki francuskie
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 18:42
Reklama
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 25 dag białego sera
- 25 dag sera feta
- por
- 100 ml śmietany
- 2 jajka, 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Reklama
Ciasto francuskie lekko rozmrozić. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w plasterki.
Łyżkę masła stopić na patelni, wrzucić por, przesmażyć.
Oba sery rozgnieść. Dodać śmietanę i por, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, połączyć z nadzieniem serowym. Żółtko roztrzepać.
Ciasto rozwinąć. Filiżanką do herbaty i kieliszkiem wyciąć po 16 małych i dużych krążków.
Resztą masła natłuścić foremki na babeczki. Wylepić je większymi placuszkami, wykładając brzegi na zewnątrz. Nałożyć farsz i przykryć mniejszymi krążkami. Wierzch posmarować pozostałym żółtkiem.
Babeczki piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
Reklama
Reklama
Reklama