Reklama

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI

Reklama
  • tabliczka czekolady deserowej
  • 2/3 kostki masła
  • 3 jajka i żółtko
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 20 podłużnych kruchych ciasteczek
Reklama

Czekoladę stopić na parze, zmiksować z połową masła i 3 żółtkami. Białka ubić, pianę wymieszać z wystudzoną masą czekoladową, wstawić do lodówki.
Migdały zmiksować z resztą masła i 4 łyżkami cukru pudru.
Mleko zagotować. Żółtko utrzeć z łyżką cukru pudru i mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając wlewać gorące mleko, zagotować mieszając.
Krem wymieszać z masą migdałową, wystudzić. Zimną kremówkę ubić, bitą śmietanę wymieszać z masą migdałową.
Podłużną formę wyłożyć folią, na bokach ułożyć ciasteczka. Na dno nałożyć 1/3 kremu czekoladowego, połowę kremu migdałowego, następnie 1/3 kremu czekoladowego, resztę kremu migdałowego. Na wierzch wyłożyć resztę kremu czekoladowego, wyrównać.
Foremkę przykryć, wstawić na 6 godzin do lodówki. Wyjąć z formy, folię usunąć, deser pokroić w plastry (tak, by ciasteczka zostały w całości).

Reklama
Reklama
Reklama