Pascha z bakaliami
Pascha to tradycyjny deser wielkanocny. Prezentujemy pomysł Ewy Wachowicz na pyszną paschę z bakaliami. Porcja: 460 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 8 porcji
- Claudia
- po 50 g orzechów włoskich, migdałów (bez łupiny), daktyli, fig i rodzynek
- po 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny i pomarańczy
- kieliszek koniaku
- 120 g masła
- 350 g cukru
- cukier waniliowy
- 8 żółtek
- kilogram tłustego twarogu
- wiśnie z konfitury do dekoracji
Orzechy, migdały, daktyle i figi posiekać. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami i skórką z cytryny oraz pomarańczy. Bakalie zalać koniakiem. Odstawić na godzinę.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po żółtku.
Ser zemleć i stopniowo dodawać do masy. Powoli dalej ucierać. Na końcu dołożyć bakalie razem z koniakiem, w którym się moczyły.
Wygotować lnianą czy tetrową ściereczkę. Wyłożyć nią sito lub donicę z otworem. Do środka włożyć masę serową. Odstawić na noc do lodówki, tak by osączyć nadmiar płynu z masy.
Masę wyjąć z formy i odwinąć ściereczkę. Paschę ułożyć na paterze, udekorować wiśniami.
Rada Ewy:
Paschę wprawdzie łatwiej zrobić ze zmielonego sera, który jest dostępny w sklepach. Deser będzie jednak bardziej puszysty, jeśli przyrządzimy go z sera zwykłego, tłustego. Należy go przekręcić dwu-, a nawet trzykrotnie przez maszynkę.
Przepis polecony przez Ewę Wachowicz