Pascha waniliowa
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie. 24 godziny
Porcja: 530 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2006, 11:39
Reklama
Składniki na 10 porcji
Reklama
- 75 dag tłustego białego sera
- kostka masła
- 10 żółtek ugotowanych na twardo
- szklanka cukru
- laska wanilii
- po 10 dag łuskanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- owoce kandyzowane do dekoracji
Reklama
Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Skórkę pomarańczową posiekać. Miąższ wanilii utłuc w moździerzu.
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce ser, wanilię i bakalie.
Gęste sito wyłożyć gazą i wypełnić masą serową, brzegi gazy zawinąć. Sitko ustawić na naczyniu, do którego spłynie nadmiar płynu. Masę obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 24 godz.
Masę serową wyjąć na talerz, przed podaniem przybrać kandyzowanymi owocami.
Reklama
Reklama
Reklama