Parmigiana włoska zapiekanka
Pyszna potrawa z ulubionym przez Włochów parmezanem.
- Claudia
Opublikowano: 15.09.2012, 11:00
Reklama
Porcja: 482 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 2 średniej wielkości cukinie
- 5 łyżek oliwy
- cebula
- ząbek czosnku
- 800 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- 1/2 pęczka bazylii
- 300 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Reklama
Cukinie umyć, pociąć w cienkie plasterki. Podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Osobno na reszcie oliwy podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę i posiekany czosnek. Dodać pomidory, ocet winny i oregano. Dusić, aż powstanie gęsty sos. Doprawić go solą i pieprzem, dodać pokrojoną bazylię. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami sos, parmezan i cukinię, aż do wyczerpania wszystkich składników (ostatnią warstwą powinien być parmezan). Piec ok. 30 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Reklama
Reklama
Reklama