Parmigiana włoska zapiekanka
Pyszna potrawa z ulubionym przez Włochów parmezanem.

- Claudia
Porcja: 482 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 4 porcje:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 5 łyżek oliwy
- cebula
- ząbek czosnku
- 800 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- 1/2 pęczka bazylii
- 300 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Cukinie umyć, pociąć w cienkie plasterki. Podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Osobno na reszcie oliwy podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę i posiekany czosnek. Dodać pomidory, ocet winny i oregano. Dusić, aż powstanie gęsty sos. Doprawić go solą i pieprzem, dodać pokrojoną bazylię. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami sos, parmezan i cukinię, aż do wyczerpania wszystkich składników (ostatnią warstwą powinien być parmezan). Piec ok. 30 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Polecane
„Ojciec za granicą ma drugą rodzinę. Jego włoska kochanka z uśmiechem na ustach niszczy mi życie”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa