Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • 30 dag startego parmezanu
  • czerwona i żółta papryka
  • cukinia
  • cebula
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • łyżka oliwy
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz
Reklama

Na rozgrzaną teflonową patelnię wsypywać po 3 łyżki parmezanu, formując cienkie krążki. Usmażyć rumiane placuszki. Delikatnie zsunąć je na pergamin, pozostawić do wystygnięcia.
Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, wkładać kolejno: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i na koniec pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i oregano, dusić do całkowitego odparowania.
Na talerzu ułożyć na przemian placki z parmezanu i warzywa. Na ostatnim placku położyć warstwę warzyw i udekorować bazylią.

Reklama
Reklama
Reklama