Parfait z wątróbki kurzej
Jeżęli szukasz pomysłu na lekką i wykwintną przystawkę, oto przepis dla ciebie: parfait z wątróbki kurzej.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 14.03.2015, 08:34
Reklama
Porcja: 472 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
Reklama
- 500 g wątróbek drobiowych
- 2 cebule
- 200 g masła
- 4 jajka
- 50 ml koniaku lub brandy
- masło do formy
- sól
- pieprz
Reklama
Wątróbki opłukać, oczyścić z włókien. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyż-ce masła. Dodać wątróbki. Wszystko smażyć na mocnym ogniu 3–4 minuty (wątróbki muszą być krwiste). Wystudzić. Pozostałe masło rozpuścić. Podsmażone wątróbki z cebulą i masłem włożyć do blendera, dodać jajka, alkohol i przyprawy. Zmiksować na gładką masę i przelać do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piec 20–30 minut w 140°C. Podawać z żurawiną.
Reklama
Reklama
Reklama