Parfait poziomkowe
Przygotowanie: 20 minut
Mrożenie: 3-4 godziny
Porcja: 525 kcal
Składniki na 6 porcji
- Moje Gotowanie
● 1/2 kg poziomek (lub innych owoców)
● 1/2 l śmietany 36%
● 2 łyżeczki cukru waniliowego
● 6 żółtek
● 6 łyżek cukru pudru
● sok i skórka otarta z 1 cytryny
● 100 ml likieru cytrynowego
● kilka kropli esencji waniliowej
● 10 dag pistacji
Poziomki opłukać i osuszyć. Pistacje pokruszyć. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Żółtka ubić z cukrem w metalowej misce umieszczonej na rondlu z wrzątkiem. Dodać esencję waniliową, sok i skórkę otartą z cytryny oraz likier cytrynowy. Zdjąć miskę z rondla. Ostudzić.
Dodać ubitą na sztywno śmietanę, delikatnie wymieszać. Poziomki połączyć z jedną trzecią masy. Do pozostałej masy dodać pistacje i delikatnie wymieszać. Połowę masy pistacjowej ułożyć w prostokątnej foremce wyłożonej folią spożywczą, na niej wyłożyć część z owocami i przykryć resztą masy z pistacjami. Lekko uderzyć foremką o blat stołu, aby zlikwidować wewnątrz masy pęcherze powietrza, które byłyby widoczne po przekrojeniu zamrożonego deseru.
Wstawić na 3-4 godziny do zamrażalnika. Gdyby deser mroził się dłużej, na godzinę przed podaniem przełożyć go do lodówki. Odwrócić formę do góry dnem i delikatnie wytrząsnąć na pół zamrożony deser. Zdjąć folię i pokroić w grube plastry.