Reklama
Składniki

* po 4 duże strąki papryki żółtej i czerwonej
* łyżka białego octu winnego
* 1/2 l oliwy
* łyżeczka cukru
* łyżeczka ziaren gorczycy
* 2 łyżki listków natki pietruszki lub świeżej bazylii
* 8 ząbków czosnku
* sól, kilka ziarenek pieprzu

Reklama
Kup składniki do przepisu
Etapy przygotowania

Papryki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić wzdłuż w szerokie paski.
Blanszować około 4 minut w osolonym wrzątku, wyjąć, osączyć. Przełożyć do miski.
Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Dodać do oliwy z octem, cukrem i pieprzem. Lekko podgrzać.
Zalać paprykę w misce. Przykryć, odstawić na całą noc.
Następnego dnia wyjąć warzywa. Przełożyć do słoików, dokładając natkę pietruszki lub bazylię.
Zalewę jeszcze raz podgrzać. Wlać do słoików, tak aby przykryła paprykę. Dokładnie zamknąć.
Przetwory na zimę - przepisy na MojeGotowanie.pl

Reklama
Reklama
Reklama