Papryka faszerowana z ryżem
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 35 minut
Porcja: 370 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 14:02
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 8 dużych strąków papryki
- cebula
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 kostki bulionowej warzywnej
- 4 łyżki oleju
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
Reklama
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać.
2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać.
Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem.
Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 minut w temperaturze 180 C.
Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ew. niewielką ilość wody. Zagotować i przyprawić.
Papryki podawać polane sosem.
Reklama
Reklama
Reklama