Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 czerwone papryki
  • zielona papryka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka cukru
  • 30 dag makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
  • sól, pieprz
Reklama

Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić na cienkie krążki, czosnek na cienkie plasterki. Chili wraz z pestkami drobno posiekać. Strąki papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić i pokroić na cienkie paski. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, listki drobno posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę, czosnek i papryki. Dodać koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Dodać chili, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Pappardelle ugotować w osolonej wodzie według informacji na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem paprykowym. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama