Paluszki serowe
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 710 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 23:00
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 1 kg twarogu
- 4 jajka
- ok. 75 dag mąki pszennej
- szczypta anyżu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- mąka do podsypania
- miód
Reklama
Biały ser zemleć. Dodać jajka, anyż, sodę, przesiany cukier puder, wymieszać. Nastepnie, dodając stopniowo mąkę, zagnieść gładkie ciasto (powinno być miękkie i lepić się do rąk).
Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na kilka porcji. Kolejno formować z nich wałki grubości kciuka, kroić na wałeczki długości 4-5 cm. Wzdłuż każdego wałeczka uformować ostrą krawędź.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć wałeczki krawędzią do góry. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać polane płynnym miodem.
Reklama
Reklama
Reklama