Pad Thai - makaron po tajsku
To moje może śmiało konkuruje z tymi, które podają w Tajlandii.
- Claudia
Porcja: 416 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 2 porc
- makaron ryżowy wstążki (1/2 paczki)
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chili
- cebula cukrowa
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 10 surowych krewetek
- paczka tofu
- 1/2 pęczka kolendry
- pęczek szczypioru z dymki
- garść orzeszków ziemnych
- limonka
SOS:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki pasty tamaryndowca
- drobno posiekana papryczka chili
Makaron zalać wrzątkiem. Odstawić na 5 minut. Osączyć. Składniki sosu wymieszać w garnku. Chwilę gotować na małym ogniu. Czosnek i chili posiekać. Cebulę pokroić w piórka. W woku lub na dużej patelni podgrzać olej. Wrzucić czosnek i chili. Podsmażyć. Dodać cebulę. Chwilę razem smażyć. Wrzucić roztrzepane jajka i mieszając, smażyć pół minuty. Dołożyć krewetki, pokrojone w kostkę tofu, następnie makaron i wlać sos. Mocno podgrzać (jakby sosu było za mało, można dolać trochę gotowego sosu rybnego). Posypać posiekanymi kolendrą, szczypiorem z dymki i orzeszkami. Makaron z dodatkami przełożyć na talerze. Udekorować ćwiartkami limonki.
poleca Monika Górska