Pączusie z wisienką
Przygotowanie: 40 min
Oczekiwanie: ok. 40 min
Sztuka: 200 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 13:48
Reklama
SKŁADNIKI NA OK. 30 SZTUK
Reklama
- 7 dag drożdży
- 1/2 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 7 żółtek
- szklanka cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- szklanka słodkiej śmietanki
- słoik wisienek koktajlowych
- tłuszcz do smażenia
Reklama
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i mąki. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić i wystudzić.
Żółtka utrzeć na parze z połową cukru pudru i waniliowym. Do miski przesiać mąkę, wlać lekko podgrzaną śmietanę, ubite żółtka, zmiksować.
Dodać wyrośnięty rozczyn, wyrabiać, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Wlać przestudzone masło, wyrobić.
Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić je na 3-4 porcje, uformować wałki, pokroić w plastry.
Na każdym kłaść po osączonej wisience, zlepiać kulki, ogonki zostawiając na zewnątrz. Smażyć na gorącym tłuszczu. Osączyć, posypać resztą cukru.
Reklama
Reklama
Reklama