Reklama

SKŁADNIKI:
● 5 dag drożdży
● 6 łyżek cukru
● 1/2 kg mąki
● szklanka mleka
● 5 żółtek
● 1/2 kieliszka spirytusu
● sól
● otarta skórka z cytryny
● 5 łyżek masła
● słoiczek róży ucieranej
● 1/2 kg smalcu do smażenia
Do dekoracji:
● 20 dag cukru pudru
● łyżka soku z cytryny
● 2–3 łyżki gorącej wody
● kandyzowana skórka pomarańczowa
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. W misce połącz mąkę z drożdżami, utartymi żółtkami, spirytusem, solą, skórką z cytryny. Wyrób ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki, dodaj stopione, ciepłe masło. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy podwoi objętość, rozwałkuj je na placek o grubości palca, wycinaj krążki szklanką. Na środku każdego kładź 1/2 łyżeczki róży ucieranej, zlep brzegi, uformuj kulkę. Pączki układaj na posypanej mąką stolnicy, przykryj serwetką, trzymaj w cieple, by jeszcze trochę podrosły. Rozgrzej smalec w płaskim rondlu, wrzucaj pączki. Gdy z jednej strony usmażą się na złocisty brąz, odwracaj je patyczkiem lub drewnianym widelcem. Usmażone wyjmuj na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu. Utrzyj cukier puder z sokiem cytrynowym i odrobiną gorącej wody, polej pączki lukrem, posyp skórką pomarańczową.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama