Reklama

● po 25 dag malin, porzeczek i truskawek
● 2-3 połówki brzoskwiń (np. z puszki)
● 3 pomarańcze
● 2 limonki
● 25 dag cukru
● torebka cukru waniliowego
● 1 i 1/2 l wody gazowanej
● 1/2 szklanki syropu malinowego
Maliny, truskawki i porzeczki umyć, oczyścić. Truskawki pokroić na połówki, brzoskwinie na kawałki. Z jednej pomarańczy i limonki wycisnąć sok, pozostałe owoce pokroić na plasterki.
Wszystkie owoce włożyć do wazy, skropić sokiem z pomarańczy i limonki, posypać cukrem waniliowym, delikatnie wymieszać.
Do rondla wlać 2 szklanki wody, wsypać cukier, gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Gorącym syropem zalać owoce, zamieszać, ostudzić. Wstawić do lodówki, schłodzić.
Przed podaniem wlać schłodzoną wodą gazowaną i sok malinowy, zamieszać. Podawać z lodem i plasterkami cytrusów.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama