Owocowe tiramisu
Już są! Słodkie, soczyste, pachnące. Smakowita zapowiedź lata i miłego łasuchowania.
Truskawki mogą być przede wszystkim składnikiem najróżniejszych deserów i ciast.
Ale możesz wypróbować je również jako dodatek do mięsa czy składnik wytrawnej sałatki.
- Claudia
Porcja: 346 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje:
● 600 g truskawek
● 80 g cukru pudru
● 500 g serka mascarpone
● 200 ml bitej śmietany
● 350 ml soku z pomarańczy
● 250 g biszkoptów
● 2 łyżki soku z cytryny
● czekolada w proszku
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. 100 g odłożyć, resztę drobno pokroić. Oprószyć połową cukru pudru. Serek mascarpone wymieszać z bitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami. Biszkopty pojedynczo maczać w soku i układać w formie (jedną warstwę). Na wierzchu rozsmarować połowę kremu. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nałożyć resztę kremu. Przykryć folią, chłodzić ok. 2 godzin. Pozostałe truskawki zmiksować z resztą cukru i sokiem z cytryny. Deser oprószyć czekoladą; podawać ze zmiksowanymi owocami.