Owocowe babeczki
Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie: 20 minut
Sztuka: 240 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 11:29
Reklama
SKŁADNIKI NA 20 SZTUK
Reklama
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki margaryny
- 1 i 2/3 szklanki cukru pudru
- szklanka śmietany
- łyżka proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- szklanka syropu z brzoskwiń
- 3 łyżki likieru cytrynowego
- 1/2 słoika konfitury morelowej
- 3 kiwi
- 3 brzoskwinie z puszki
- 20 dag truskawek
Reklama
Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki i proszek przesiać. Margarynę ucierać z cukrem dodając żółtka i wsypując mąki. Pod koniec dodać śmietanę, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
20 foremek natłuścić, wysypać bułką tartą. Włożyć po porcji ciasta, pośrodku wetknąć po tutce zrobionej z papieru do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 175°C. Ostudzić, usunąć tutki.
Babeczki zanurzyć w syropie wymieszanym z likierem. Konfiturę podgrzać z 2 łyżkami wody, przetrzeć przez sito.
Owoce pokroić na małe kawałki. Babeczki posmarować konfiturą, ułożyć owoce.
Reklama
Reklama
Reklama