Reklama

SKŁADNIKI:
● masło do formy
● 8 winnych jabłek (antonówka, reneta)
● 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub borówki
● 3 jajka
● 8 dag cukru
● 1/4 kostki masła
● 4 łyżki śmietany
● 6 dag mąki
Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Jabłka opłucz, obierz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Do środka owoców nałóż porcję dżemu porzeczkowego. Tak przygotowane jabłka ułóż w naczyniu. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj stopione masło, śmietanę, przesianą mąkę, ubitą z białek pianę, wymieszaj delikatnie. Ciastem przykryj jabłka w naczyniu. Zapiekaj 40 min w temp. 180°C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama