Owoce w melonie
Przygotowanie: 20 min
Porcja: 180 kcal
- Naj
Opublikowano: 05.08.2008, 13:00
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- melon miodowy
- kiść winogron jasnych i ciemnych
- 20 dag malin (albo innych sezonowych jagodowych)
- cukier puder
- łyżka rumu albo likieru owocowego
- świeża mięta
Reklama
Wszystkie owoce (prócz malin) dokładnie umyj i osusz, największe winogrona przekrój na pół (ciemne możesz zastąpić śliwkami węgierkami, a do całości dołożyć pokrojone na małe cząstki nektarynki i gruszki).
Melon przetnij na pół, łyżeczką usuń pestki, a specjalną łyżką wydrąż z miąższu kulki. Odłóż je na bok, z wydrążonych melonowych miseczek zlej sok i wymieszaj go z rumem albo likierem (jeśli deser ma być bardzo słodki, możesz dodać do alkoholu brązowy cukier trzcinowy lub trochę syropu klonowego).
Do miseczek z melona włóż owoce oraz melonowe kulki. Posyp cukrem pudrem, skrop alkoholem z sokiem. Udekoruj świeżą miętą.
Reklama
Reklama
Reklama