Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

Reklama
  • melon miodowy
  • kiść winogron jasnych i ciemnych
  • 20 dag malin (albo innych sezonowych jagodowych)
  • cukier puder
  • łyżka rumu albo likieru owocowego
  • świeża mięta
Reklama

Wszystkie owoce (prócz malin) dokładnie umyj i osusz, największe winogrona przekrój na pół (ciemne możesz zastąpić śliwkami węgierkami, a do całości dołożyć pokrojone na małe cząstki nektarynki i gruszki).
Melon przetnij na pół, łyżeczką usuń pestki, a specjalną łyżką wydrąż z miąższu kulki. Odłóż je na bok, z wydrążonych melonowych miseczek zlej sok i wymieszaj go z rumem albo likierem (jeśli deser ma być bardzo słodki, możesz dodać do alkoholu brązowy cukier trzcinowy lub trochę syropu klonowego).
Do miseczek z melona włóż owoce oraz melonowe kulki. Posyp cukrem pudrem, skrop alkoholem z sokiem. Udekoruj świeżą miętą.

Reklama
Reklama
Reklama