Owoce pod czekoladową skorupką
Chrupiący deser na ciepło
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Porcja: 630 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 8 porcji
CIASTO:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3 dag gorzkiego kakao
- jajko
- kostka masła
- 2/3 szklanki cukru
- łyżka skórki startej z pomarańczy
- torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- mąka do formy
MASA:
- 40 dag malin
- 60 dag śliwek
- 2/3 szklanki cukru
- cukier puder do posypania
Ciasto: jajko utrzeć z masłem (odłożyć łyżkę), cukrem (odłożyć dwie łyżki) skórką pomarańczową i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z kakao i solą, wsypać do masy maślanej i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 3 godz. do lodówki.
1/3 ciasta odłożyć, pozostałe rozwałkować, wylepić nim natłuszczone masłem i obsypane mąką dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem, posypać 2 łyżkami cukru.
Masa: maliny zanurzyć na sicie w zimnej wodzie i osączyć. Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki, dodać maliny i cukier, wymieszać. Owoce wyłożyć na ciasto.
Odłożony kawałek ciasta rozwałkować i przykryć nim owoce, zlepić ze spodem. Piec 50 min w temp. 200°C. Posypać cukrem pudrem, podawać na gorąco z bitą śmietaną.
NASZA RADA
Na gorąco możemy też przygotować deser z owoców zapieczonych pod pierzynką z kruszonki z mąki, masła i cukru lub posiekanych migdałów, masła i cukru.