Ostra pieczeń z szynki
Przygotowanie: 15 minut
Peklowanie: 7 dni
Pieczenie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 480 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
- 2 i 1/2 kg wieprzowej szynki
- czerwona papryka
- papryczka chili
- 2 listki laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- 10 jagód jałowca
- 2 ząbki czosnku
- łyżka cukru
- sól
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka miodu
- 5 łyżek oleju
5 łyżek soli, cukier, listki laurowe, ziarna pieprzu, jagody jałowca i obrane ząbki czosnku zalać w rondlu 1 l wody, zagotować, ostudzić.
Szynkę umyć, włożyć do miski, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.
Mięso osączyć, owinąć w folię i zamrozić na minimum 2 dni. Papryczkę chili oczyścić z nasion, posiekać. Zalać 3 łyżkami oleju, odstawić na 2 dni.
Szynkę rozmrozić, opłukać. Posmarować 2 łyżkami oleju, ułożyć na blasze. Piec 1 godzinę 30 minut w temp. 200 st. C. Wyjąć, trzymać w cieple.
Paprykę pokroić w kostkę. Sos z pieczenia wymieszać z miodem, olejem z chili, papryką oraz szklanką wody. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Przyprawić do smaku szczyptą soli. Pieczeń pokroić w plastry, podawać polaną sosem.