Orzechowiec z toffi
Dzień zaczynamy na słodko!
- Claudia
Opublikowano: 27.11.2013, 09:22
Reklama
porcja: 643kcal
przygotowanie: 50 minut
na 12 porcji
Reklama
- 8 jajek
- szklanka cukru
- 300 g mielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do formy
Krem toffi:
- łyżeczka żelatyny
- 1/2 l kremówki (36 proc.)
- 400 g masy kajmakowej (z puszki)
Polewa:
- po 100 g gorzkiej i białej czekolady
- 100 g masła
- garść orzechów laskowych
Reklama
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając, dodawać żółtka, a następnie orzechy, mąkę, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem blachy. Piec 40 minut w 180°C. Ostudzić, przekroić w poprzek na pół. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Kremówkę ubić i cały czas mieszając, stopniowo połączyć z masą kajmakową. Na końcu dodać żelatynę. Masą przełożyć ciasto. Obie czekolady osobno roztopić z podzielonym na pół masłem. Ciemną i jasną masę rozsmarować na cieście i wymieszać, tak żeby powstała marmurkowa faktura. Posypać orzechami. Chłodzić 2 godziny.
Reklama
Reklama
Reklama