Orzechowiec z miodem
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 420 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
CIASTO:
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- starta skórka z cytryny
- żółtko
- jajko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
NADZIENIE:
- szklanka cukru
- 300 ml śmietany
- 4 łyżki miodu
- 40 dag posiekanych orzechów włoskich
PONADTO:
- żółtko
- łyżka mleka
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do formy
Ciasto: masło utrzeć z cukrem i skórką z cyrtyny. Dodać jajko i żółtko, stopniowo wsypywaćmąkę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.
Nadzienie: cukier stopić na suchej patelni na jasny karmel, dodać śmietanę i miód, mieszając zagotować. Wsypać orzechy włoskie, ew. dodać łyżkę wody, wymieszać, ostudzić.
Tortownicę natłuścić. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować dwa placki. Jednym plackiem wyłożyć dno tortownicy, formując brzeg wysokości 2 cm.
Nadzienie orzechowe wyłożyć na ciasto, rozsmarować. Przykryć pozostałym ciastem. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec 45 minut w temp. 175 st. C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć, ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.