Orzechowe ślimaczki
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 170 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 20 SZTUK
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- torebka cukru waniliowego
MASA I DEKORACJA:
- 15 dag orzechów laskowych
- 6 łyżek cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 50 ml rumu
- żółtko
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier zwykły i waniliowy oraz margarynę. Posiekać nożem, aż składniki zaczną się łączyć, a potem szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Masa: orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, przestudzić i drobno posiekać. Zagotować mleko z cukrem. Wlać rum, wsypać posiekane orzechy, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na prostokątny placek. Na środku rozsmarować masę orzechową. Zwinąć rulon, owinąć pergaminem i włożyć na godzinę do lodówki. Rulon pokroić w plastry grubości około 5 mm.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem. Piec 15 minut w temperaturze 180 st C.