Orzechowa tarta
Przygotowanie: 30 min
Oczekiwanie: 2 godz.
Pieczenie: 50-55 min
Porcja: 420 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 12 porcji
CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/2 kostki margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki białego wina lub octu owocowego
KREM:
- 15 dag orzechów makadamia lub brazylijskich
- 15 dag orzeszków pekan
- czubata łyżka masła
- torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- cukier puder do posypania
Ciasto: mąkę (2 łyżki odłożyć), cukier, sól posiekać z margaryną. Dodać ocet lub wino i 6 łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1/2 cm. Foremkę do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć ciastem, dobrze docisnąć. Wystające skrawki odkroić.
Krem: orzechy dość grubo posiekać. Masło stopić. Zmiksować jajko i żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodać najpierw miód i płynne masło, potem orzechy, wymieszać. Orzechowy krem rozsmarować na cieście. Piec 50?55 minut w piekarniku o temperaturze 160°C. Tartę przestudzić, wierzch posypać przez sitko cukrem pudrem.