Oryginalny sernik
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 60 minut
Porcja: 450 kcal
Składniki na 12 porcji
- Moje Gotowanie
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 12,5 dag masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- jajko
Masa serowa:
- 15 dag masła
- 75 dag twarogu
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
- 3 jabłka
- 3 dag płatków migdałowych
- cukier puder
Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i jajko, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, wstawić do lodówki na godzinę.
2/3 ciasta rozwałkować cienko, wyciąć okrąg o średnicy formy, włożyć do tortownicy. Nakłuć widelcem, piec 15 min w temp. 200°C. Formę wyjąć, ostudzić ciasto.
Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielony twaróg, budyń i stopione masło, dokładnie utrzeć.
Resztę kruchego ciasta cienko rozwałkować. Wykleić nim bok tortownicy, dobrze połączyć z upieczonym wcześniej spodem.
Wlać masę serową. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Nakroić kilka razy od strony wierzchniej, ułożyć na cieście. Posypać migdałami, piec przez 45-50 min w temp. 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.