Reklama

SKŁADNIKI NA 18 PORCJI

Reklama
  • słoik pieczarek w zalewie
  • 40 dag świeżych pieczarek
  • kurczak
  • 40 dag wątróbki cielęcej
  • 2 suszone borowiki
  • 2 jajka
  • 2 kostki bulionowe
  • cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kajzerka
  • 2 łyżki żelatyny instant
  • tłuszcz do blachy
Reklama

Kurczaka poćwiartować, zalać wodą, dodać kostki bulionowe. Gotować do miękkości.
Borowiki namoczyć. Wątróbkę pokroić na kawałki. Świeże pieczarki, borowiki i cebulę posiekać.
Cebulę zeszklić na oleju. Dodać grzyby, podsmażyć, zdjąć z patelni. Usmażyć wątróbkę, podlać wywarem, dusić 10 min.
Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso kurczaka oddzielić od kości. Zemleć z bułką i wątróbką. Dodać cebulę, grzyby i jajka, przyprawić pieprzem, solą i gałką, wyrobić. Masę włożyć do natłuszczonej formy. Piec 1 godzinę. Wystudzić.
Pieczarki z zalewy ułożyć na pasztecie. W 1/2 l przecedzonego, gorącego wywaru rozpuścić żelatynę. Tężejącą galaretą zalać pasztet.
RADA: przygotowując pasztet na przyjęcie, warto ozdobić galaretę "kwiatkami" z gotowanej marchwi i kukurydzy.

Reklama
Reklama
Reklama