Oryginalny pasztet
Pieczenie: 1 godzina
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 150 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 18 PORCJI
- słoik pieczarek w zalewie
- 40 dag świeżych pieczarek
- kurczak
- 40 dag wątróbki cielęcej
- 2 suszone borowiki
- 2 jajka
- 2 kostki bulionowe
- cebula
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kajzerka
- 2 łyżki żelatyny instant
- tłuszcz do blachy
Kurczaka poćwiartować, zalać wodą, dodać kostki bulionowe. Gotować do miękkości.
Borowiki namoczyć. Wątróbkę pokroić na kawałki. Świeże pieczarki, borowiki i cebulę posiekać.
Cebulę zeszklić na oleju. Dodać grzyby, podsmażyć, zdjąć z patelni. Usmażyć wątróbkę, podlać wywarem, dusić 10 min.
Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso kurczaka oddzielić od kości. Zemleć z bułką i wątróbką. Dodać cebulę, grzyby i jajka, przyprawić pieprzem, solą i gałką, wyrobić. Masę włożyć do natłuszczonej formy. Piec 1 godzinę. Wystudzić.
Pieczarki z zalewy ułożyć na pasztecie. W 1/2 l przecedzonego, gorącego wywaru rozpuścić żelatynę. Tężejącą galaretą zalać pasztet.
RADA: przygotowując pasztet na przyjęcie, warto ozdobić galaretę "kwiatkami" z gotowanej marchwi i kukurydzy.