Orientalne mielone kotleciki
Przygotowanie: 25 min, kaloryczność: 330 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 02.12.2008, 08:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- 70 dag mielonej wołowiny
- jajko
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- kminek
- olej
- puszka pomidorów
- suszony imbir
- 100 ml naturalnego jogurtu
Reklama
Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Połowę wymieszaj z mięsem, wbij jajko, dodaj natkę, przyprawy, wyrób na jednolitą masę. Z masy formuj nieduże kotleciki. Usmaż je ze wszystkich stron na oleju, przełóż do rondla. Do reszty cebuli i czosnku dodaj łyżkę masła, włóż rozdrobnione pomidory, przypraw imbirem, smaż 5 min, mieszając. Dodaj kotleciki, duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. Wymieszaj z jogurtem, zagotuj. Podawaj z ryżem i surówką z selera, jabłka i włoskich orzechów.
NASZA RADA: Jeśli przed smażeniem kotleciki obtoczysz w mące ziemniaczanej, będą delikatniejsze i bardziej soczyste.
Reklama
Reklama
Reklama