Orientalna sałatka z kurczakiem i curry
Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 390 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
- 1/2 kg piersi kurczaka
- owoc mango
- 15 dag groszku cukrowego lub mrożonej fasoli płaskostrąkowej
- 3 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki curry
- 100 ml bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 dag majonezu
- 15 dag jogurtu naturalnego
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, zbić dłonią, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, obrumienić mięso z obu stron, przykryć, dusić około 15 minut.
Groszek oczyścić, wrzucić do osolonego wrzątku i po minucie gotowania odcedzić (fasolę płaskotrąkową gotować 3 minuty).
Mango obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w plastry, a potem w słupki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Kurczaka zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz wsypać curry, podlać bulionem i wymieszać. Sos przelać do salaterki, dodać sok z cytryny, majonez i jogurt, wymieszać. Przyprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Mięso pokroić w kostkę, wraz z mango i groszkiem lub fasolką włożyć do sosu i wymieszać. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.