Orientalna potrawka
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 240 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 marchewki
- czerwony i zielony strąk papryki
- 10 dag chińskich, grzybów suszonych
- 15 dag pędów bambusa z puszki
- mały kawałek świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 2 małe papryczki chili
- łyżka ziaren sezamu
- 3/4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki bulionu z kostki
- łyżki oleju
- łyżka wódki
- szczypta soli
- Grzyby namoczyć na 30 minut w letniej wodzie. Opłukać, osączyć i przekroić na pół.
- Marchewki oczyścić, umyć. Obydwie papryki umyć, osuszyć, przepołowić i oczyścić z pestek. Marchewki i papryki pokroić w słupki.
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.
- Pędy bambusa osączyć. Świeży imbir obrać, pokroić w kostkę. Papryczki chili opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w krążki. Sezam wsypać na suchą patelnię, zrumienić.
- Olej rozgrzać w woku lub głębokiej patelni. Wrzucić mięso, zrumienić ze wszystkich stron i zsunąć na bok patelni.
- Warzywa, grzyby, chili i imbir wrzucić na środek woka, wymieszać i przesmażyć. Polać wódką i bulionem z kostki. Wymieszać z mięsem i smażyć jeszcze 3/4 minuty.
- Danie przyprawić do smaku sosem sojowym i solą. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem.