Orientalna laksa z indykiem
Myślisz, że kuchnia orientalna jest trudna? Nie koniecznie! Wypróbuj przepis na orientalną laksę z indykiem.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 07.03.2015, 08:23
Reklama
PORCJA: 377 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE
Reklama
- pół piersi indyka
- tajska pasta curry (żółta lub czerwona)
- 4 cebule
- 2 marchewki
- por
- 10 ząbków czosnku
- 30 g imbiru
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- olej do smażenia
- 500 ml mleka kokosowego
- 800 ml bulionu warzywnego
- sos sojowy
- 2 limonki
- pęczek dymki
- papryczka chili
- sól
Reklama
Mięso natrzeć pastą curry, lekko osolić. Piec 20–30 minut w 160°C. Cebule, marchewki, por, czosnek i imbir pokroić i z trawą cytrynową podsmażyć na oleju. Dodać łyżkę pasty curry i smażyć przez minutę. Zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Następnie usunąć trawę cytrynową i całość zmiksować. Doprawić sosem sojowym. Indyka pokroić w cienkie plastry. Rozłożyć do miseczek i zalać zupą. Podawać z plastrem limonki, posiekaną dymką i chili.
Reklama
Reklama
Reklama