Oponki z gałką muszkatołową
Przepis na oponki z gałką muszkatołową. Przygotowanie: 1h, około 50 sztuk.
- Naj
● 330 ml mleka
● 15 dag cukru
●12 dag drożdży
●10 dag masła
●1 kg mąki
●1/2 łyżeczki soli
●1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
● 2 jajka
●masło do polania
●gruby cukier i cynamon
[adsense]
Mleko lekko podgrzej, 1/3 szklanki wlej do miski, dodaj cukier i drożdże, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Resztę mleka wymieszaj z masłem i rozczynem. W misce połącz mąkę, sól, gałkę. Dodaj roztrzepane jajka oraz mleko z masłem i rozczynem, wyrób gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Wyłóż je na podsypany mąką blat, rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Okrągłą dużą foremką wykrawaj w cieście koła, a małą (np. kieliszkiem) wytnij w tych kołach dziurki. Pączki z dziurką przykryj i odstaw na co najmniej 1 godz., aby wyrosły. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Piecz pączki ok. 20 min. Gotowe polej stopionym masłem i posyp grubym cukrem wymieszanym z cynamonem.