Omlet z pomidorami i mozzarellą
Niedzielne śniadanie niekoniecznie do łóżka...ale nie mielibyśmy nic przeciwko temu, gdyby ktoś je podał na tacy! Ze szklanką pomarańczowego soku i uśmiechem.
PRZEPISY DLA 2 OSÓB:
● 4 jajka
● garść startego parmezanu
● sól + pieprz
● 10 pomidorków koktajlowych
● 10 małych kulek mozzarelli
● łyżeczka masła do smażenia
● 10 listków bazylii
Jajka wbijamy do miseczki, rozkłócamy trzepaczką (wtedy omlet będzie puszysty), dodajemy parmezan, sól i pieprz. Umyte pomidory dzielimy na połówki. Kulki mozzarelli osączamy. Podgrzewamy masło na patelni i wlewamy masę jajeczną, smażymy. Gdy jajka lekko się zetną, układamy pomidory, a pomiędzy nimi kulki mozzarelli. Podgrzewamy 5 minut pod przykryciem, aż ser apetycznie się rozpuści. Omlet podajemy ciepły, posypany listkami bazylii, z kromką żytniego chleba. Zamiast mozzarelli można użyć szynki albo pokrojonej w plasterki kiełbasy – to na wypadek, gdyby ktoś wolał coś bardziej konkretnego.