Omlet z jabłkami i bekonem
Przygotowanie: 10 minut
Smażenie: 10 minut
Porcja: 435 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 22.12.2005, 15:39
Reklama
Składniki na 4 porcje
Reklama
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- szklanka mąki
- 15 dag bekonu
- 2 jabłka
- łyżka soku z cytryny
- łyżka masła
- sól
- cukier puder do posypania
Jabłka umyć, przekroić, usunąć nasiona. Miąższ pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny.
Jajka roztrzepać w misce z mąką, mlekiem i szczyptą soli.
Bekon pokroić w paski i przesmażyć na odrobinie masła. Cząstki jabłek rozłożyć na patelni z bekonem i powoli wlać jajka.
Smażyć poruszając lekko patelnią, aby rozprowadzić masę. Unosić brzegi omletu, aby nie przywierał. Usmażony omlet posypać cukrem pudrem i od razu podawać.
Reklama
PRZYPOMINAMY
Na zwykły omlet należy brać nie więcej niż 4 jajka, by nie był zbyt gruby. lWoda do omletu powinna być bardzo zimna. Stosuje się proporcję: 1 łyżka wody na 1 jajko.
Usmażonego omletu nie należy zbyt długo trzymać na patelni, bo stwardnieje.
Reklama
Reklama
Reklama