Reklama

Składniki na 4 porcje

Reklama
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • szklanka mąki
  • 15 dag bekonu
  • 2 jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól
  • cukier puder do posypania

Jabłka umyć, przekroić, usunąć nasiona. Miąższ pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny.
Jajka roztrzepać w misce z mąką, mlekiem i szczyptą soli.
Bekon pokroić w paski i przesmażyć na odrobinie masła. Cząstki jabłek rozłożyć na patelni z bekonem i powoli wlać jajka.
Smażyć poruszając lekko patelnią, aby rozprowadzić masę. Unosić brzegi omletu, aby nie przywierał. Usmażony omlet posypać cukrem pudrem i od razu podawać.

Reklama

PRZYPOMINAMY

Na zwykły omlet należy brać nie więcej niż 4 jajka, by nie był zbyt gruby. lWoda do omletu powinna być bardzo zimna. Stosuje się proporcję: 1 łyżka wody na 1 jajko.
Usmażonego omletu nie należy zbyt długo trzymać na patelni, bo stwardnieje.

Reklama
Reklama
Reklama