Omlet po grecku
Przygotowanie: 25 min
Porcja: 170 kcal
- Naj
Opublikowano: 26.09.2008, 08:00
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- 10 jajek
- 2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- duża czerwona cebula
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 10 dag sera feta
- sól
- pieprz
Reklama
Włącz funkcję grillowania w piekarniku. Natkę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój na cząstki. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój na ósemki. Jajka umyj i wbij do dużej miski, dodaj posiekaną natkę, sól, pieprz, roztrzep. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż cząstki cebuli, usmaż na złoto. Dodaj pomidory i przekrojone na połówki oliwki, duś 2–3 minuty (aż pomidory zmiękną). Zmniejsz ogień, wlej jajka. Omlet smaż ok. 2 minut na dużym ogniu, aż jajka zaczną się ścinać. Na lekko ścięte pokrusz ser i wstaw patelnię do piekarnika na ok. 5–6 minut. Powierzchnia omleta powinna się lekko zezłocić.
Reklama
Reklama
Reklama